Kunstwerken van Toon Teeken

Toont alle 2 resultaten

Over Toon Teeken

“Ik schilder om mijn relatie tot de dingen en de wereld op te helderen”, aldus Toon Teeken. De kunstenaar, schilder en tekenaar, geboren in 1944 te Heerlen, verwerkt in zijn tekeningen, gouaches en schilderijen de verhoudingen tussen zijn innerlijke belevingswereld en de waarneming van de dwaze buitenwereld. Hiervoor gebruikt Teeken nieuwe symbolen en clichébeelden, waaraan hij nieuwe betekenissen toevoegt.

Zijn inspiratie haalt Teeken, die van 1962 tot 1966 aan de Stadsacademie voor Toepaste Kunsten en van 1968 tot 1971 aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht studeerde, uit taal, letters, tekens, foto’s van dansers en afbeeldingen van vooraanstaande kunstenaars en musici. Deze inspiratiebronnen gebruikt hij om het veelgebruikte credo ‘Less is more’ te ontduiken; zijn wervelende wereld van mensen, dieren, stripfiguren en Pinokkio in levendige kleuren beeldt Teekens credo ‘More is more’ uit.

De reizen die de kunstenaar naar Afrika en Suriname heeft gemaakt, hebben ervoor gezorgd dat hij nieuwe motieven en composities ging toepassen in zijn creaties. Zo werden zwarte mannen met maskers en attributen al dansend en vechtend afgebeeld aan de horizon van het Afrikaanse landschap. Kleuren uit het Surinaamse oerwoud werden hierin gecombineerd met de beeldcompositie van de Italiaanse renaissance en de barokkunst in Rome en Florence.

Een andere inspiratiebron voor Teeken zijn de overzichtstentoonstellingen van schrijver en kunstenaar Marcel Broodthaers in Brussel. Met het gedachtegoed van deze opmerkelijke beeldend en taalkunstenaar voelt Teeken zich namelijk verbonden. Vandaar dat hij het portret van Broodthaers meerdere malen heeft verwerkt in zijn schilderijen.

2