Kunstwerken van Thomas A Clark

Enig resultaat

Over Thomas A Clark

Thomas A Clark werd geboren in Greenock, Schotland. Zijn poëzie heeft consequent aandacht besteed aan vorm en aan de ervaring van wandelen in het landschap, steeds weer terugkerend naar het eenzame terrein van Fife en de Hooglanden en Eilanden.

In 1973 richtte hij samen met kunstenaar Laurie Clark Moschatel Press op, genoemd naar een bloeiend kruid. Aanvankelijk een voertuig voor kleine publicaties van Ian Hamilton Finlay, Cid Corman, Jonathan Williams, Simon Cutts en anderen, ontwikkelde het zich al snel tot een vorm van formeel onderzoek binnen zijn eigen poëzie, waarbij het boek en andere innovatieve objecten werden behandeld als fantasierijke ruimte, de pagina als kadermiddel of als stilte rond een beeld of een zin, het doorbladeren als openbaring of vertraging.

Vanaf 1986 runnen Laurie en Thomas A Clark ook Cairn Gallery, een van de vroegste ‘artist-run spaces’, gespecialiseerd in Land Art, minimalisme en een lyrisch of poëtisch conceptualisme. Na vele jaren in de Cotswolds, verhuisden de Clarks in 2002 om de galerie in Pittenweem te heropenen.

Clark heeft ook een aantal boeken gepubliceerd waarin enkele van zijn kortstondige geschriften en objecten formeler zijn verzameld, vaak in samenwerking met kunstenaars. Deze omvatten Tormentil en Bleached Bones (Polygon, 1993), Distance to the Sea (Morning Star, 2000), The Path to the Sea (Arc, 2006), Of Woods and Water (Moschatel, 2008) The Hundred Thousand Places (Carcanet, 2009), Yellow & Blue (Carcanet, 2014), Farm by the Shore (Caecanet, 2017), Of The Wayside (Lawn Editions, 2019) en The Threadbare Coat: Selected Poems (Carcanet, 2020)

Naast zijn boeken en kleinere publicaties heeft Clark ook site-specific installaties gemaakt in tuinen, galerijen of tegen het wijdere landschap, en heeft hij veel werken in grote permanente collecties.

In 2013 besprak Robert MacFarlane het werk van Clark in relatie tot wandelen en het landschap naast dat van de dichter Edward Thomas in zijn boek The Old Ways.

De bibliotheek heeft een uitgebreide collectie van zijn Moschatel Press-publicaties, in totaal honderden objecten die toegankelijk zijn om te bekijken. Neem voor meer informatie contact op met de bibliothecaris.

In 2019 voltooide Nell Widger een project in de bibliotheek over de complexe relatie tussen het tentoonstellen en digitaliseren van enkele van de meer ongebruikelijke objecten gemaakt door Clark en anderen. Haar bespreking hiervan samen met haar foto’s van enkele van de stukken kan hier worden gelezen.

Een film van Clarks stukken in Harewood House, Leeds, werd uitgebracht in 2022, getiteld terwijl het nummer duurt-

1