Kunstwerken van Kees Salentijn

Toont alle 5 resultaten

Over Kees Salentijn

Kees Salentijn (Amsterdam, 1947) is schilder, collagist en tekenaar. Salentijn volgde de opleiding aan de Amsterdamse Rijksacademie van beeldende kunsten, afdeling vrije schilderskunst bij Otto de Kat (1907) en aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij woont en werkt afwisselend in Nederland, Spanje en andere landen rond de Middellandse Zee zoals Griekenland en Marokko.

Salentijn richt zich in zijn werk op onbewuste spontane creatie en voelt zich verwant met diverse stromingen die dat ook doen waaronder Cobra. Een andere belangrijke invloed is zijn liefde voor het Spaanse leven: stierenvechten, stranden, feesten en landschappen die typisch voor Spanje zijn zijn dan ook alom aanwezig in zijn werk.

Vaak schetst en tekent hij op de rondreizen die hij samen met zijn Spaanse vrouw maakt om het geheel thuis in Amsterdam of Venlo uit te werken in een vlotte stijl met veel vlakken en verfspatten in een gouache, collage of schilderij in acrylverf. Het werk krijgt altijd een Spaanse titel.

Aan het begin van zijn carrière bestudeert hij lange tijd de meesterwerken in het Prado in Madrid en een groot deel van de jaren tachtig reist hij door heel Spanje en ontmoet ook tal van Spaanse kunstenaars. In 1983 vindt er een grote overzichtstentoonstelling van zijn Spaanse reis plaats onder de noemer “Extremadura”.De dood van de matador Paguiri is de aanleiding voor Salentijn om zijn eerste stierengevecht- (corrida) schilderijen te maken. In 1985 brengt hij een aantal werkstukken rond dit thema samen onder de noemer “Les folies d’Espagne” en exposeert deze in Amsterdam. Het stierengevecht als metafoor voor de worsteling van de schilder vindt een vervolg in zijn ‘zwarte periode’, halverwege de jaren ’80. Na 1986 schildert Salentijn zonnige kleurige werken onder de noemer “Mediterreanïsme”.

5