Kunstwerken van Reinier Lucassen

Geen kunstwerken gevonden
Reinier Lucassen

Over Reinier Lucassen

Reinier Lucassen is een Nederlands kunstschilder. Hij is geboren in 1939 te Amsterdam. Reinier Lucassen is een vertegenwoordiger van de schilderstroming die Nieuwe figuratie wordt genoemd. Anderen in deze stroming zijn Alphons Freijmuth, Pieter Holstein, Etienne Elias en Roger Raveel.

Lucassen studeerde aan de Rijksnormaalschool voor tekenleraren in Amsterdam. Hij ontwikkelde vanaf 1960 een schilderstijl die figuratieve elementen uit het dagelijks leven combineert met abstracte symbolen. Hij werd in die tijd gezien als het Europese antwoord op pop-art, wat op een misverstand berust.

Lucassen combineert 'banale' elementen, zoals stripfiguren, met grote felgekleurde vlakken en expressieve elementen. Sinds 1980 maakt hij kleiner, ingetogener werk; uit eenvoudige punten opgebouwde krachtige tekens. Typerend voor Lucassen is dat hij vaak lettertekens op picturale wijze in het beeld integreert. De assemblages die hij maakt, zijn opgebouwd uit alledaagse materialen als hout, blik of rubber die door hun combinatie de illusie moeten geven van een nieuwe betekenis.

Lucassen stelde tentoon in binnen- en buitenland. In 1986 exposeerde hij voor Nederland in het Rietveldpaviljoen op de Biënnale van Venetië. Hij was jarenlang hoofddocent schilderkunst aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede.